Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-04@17:32:56 GMT

نامی که با البرز پیوند خورد

تاریخ انتشار: ۱ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۲۱۱۵۱۷

نامی که با البرز پیوند خورد

اول مهر ماه سالروز ولادت دکتر محمدعلی مجتهدی گیلانی است که به‌عنوان مدیر دبیرستان البرز و موسس دانشگاه صنعتی شریف و پلی تکنیک، حق بزرگی بر ساختار علمی این کشور دارد.

خبرگزاری شبستان، رشت؛ نام دکتر« محمد علی مجتهدی» با دبیرستان البرز، موسس دانشگاه‌های صنعتی شریف و پلی تکنیک گره خورده است.

اول مهر ماه سال ۱۲۸۷ شمسی بود که «محمدعلی» در یک خانواده متمول در لاهیجان متولد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پدر و مادر او از خانواده‌های با اصل و نسب و زمین‌دار بودند. پدر او تاجر ابریشم و یک منضبط سخت‌گیر، و باورمند به تشریفات و آداب و رسوم زندگی در شهر کوچک بود و علاقه نداشت پسرش را به شهرهای بزرگ بفرستد، به پسرش تنها اجازه داد در مدرسه‌ای در لاهیجان اسم بنویسد که توسط اعیان شهر تأمین مالی می‌شد. هفت سال نخست را در مدرسه ابتدایی حقیقت تحصیل کرد.

اما «محمد علی مجتهدی گیلانی» بالاخره توانست حصارهای پدر را بشکند و برای ادامه تحصیل در سال ۱۳۰۴ راهی تهران شود، آن‌هم با عایدات زمین‌هایی که از مادرش به ارث رسیده بود. هرچند در تحصیلات مجتهدی، به خاطر اغتشاشات مشروطه و نهضت جنگل وقفه افتاد، ولی او توانست در تهران در « دار المعلیمن مرکزی» تحصیلات دبیرستان خود را آغاز کند.

در تهران با دایی‌اش می‌زیست و سال پنجم و ششم را در مدرسه متوسطه شرف تهران به پایان رساند. سال ۱۳۱۰ خورشیدی بود که در امتحان اعزام محصل به خارج شرکت کرد و پس از قبولی در چهارمین دوره امتحانات اعزام محصل به اروپا، جزء صد تن محصل برگزیده اعزامی شد که به فرانسه رفتند.

مجتهدی در سال ۱۹۳۱ وارد «لیسه بلز پاسکال» در شهر کلرمون فران شد و در آنجا برای آماده‌سازی آموزش دانشگاهی، زبان فرانسوی و ریاضی خود را تقویت کرد. سپتامبر ۱۹۳۲ وارد دانشکده علوم دانشگاه لیل شد و دوره لیسانس علوم را گذراند و مقام اول شهادت نامه مکانیک استدلالی در بین دانشجویان ایرانی و فرانسوی را کسب کرد، سپس توانست سه دیپلم عالی فوق لیسانس سوربون را کسب کند.

از ۱۹۳۵ تا ۱۹۳۸ موفق به اخذ سه دیپلم عالی فوق لیسانس در آنالیز عالی، مکانیک مایعات، آئرودینامیک و عنوان «حل برخی مسائل مکانیک مایات» شد و با امتیاز«شایان افتخار» بالاترین درجه تصویب دکترای خود را دریافت کرد.

وی پس از هفت سال با همسر فرانسوی‌اش (سوزان ژان ماری وندنوستن که پیانیست بود) به ایران آمد و دانشیار ریاضی دانشکده علوم و دانشسرای عالی شد و پس از پایان خدمت وظیفه به سرپرستی قسمت شبانه روزی دبیرستان البرز منصوب شد.

اگرچه «ساموئل جردن» آمریکایی و همسرش دبیرستان البرز را پایه‌گذاری کردند، اما مدیریت ۳۴ساله مجتهدی (از مرداد ۱۳۲۳) در دبیرستانی که برجسته‌ترین شخصیت‌های علمی و سیاسی کشور را تربیت کرد، نام مجتهدی را با البرز پیوند داده است.

مهمترین میراث معنوی که دکتر مجتهدی گذاشت، مدیریت دبیرستان البرز بود. شاید بتوان گفت، نقش‌های منضبطانه و سختگیرانه پدر خود را برای دانش‌آموزان دبیرستان البرز ایفا می‌کرد. تنبلی برای دانش آموزان شهرستانی که وارد این دبیرستان می‌شدند، معنایی نداشت. بسیاری از دانش آموزان دبیرستان البرز بعدها از مفاخر علمی و فرهنگی و حتی از مسئولین رده اول کشور شدند. وقتی قرار بود نام دبیرستان را عوض کنند، شاگردان به ثمر رسیده مجتهدی اجازه ندادند و نام البرز همچنان باقی ماند.

مجتهدی در سال ۱۳۲۵، مدیرکل اداری و آموزشی وزارت فرهنگ شد. سال ۱۳۴۰ ریاست دانشگاه شیراز و در سال ۱۳۴۱ریاست دانشکده پلی‌تکنیک تهران را برعهده گرفت و در ۱۱ آبان ۱۳۴۴ مسئول تأسیس دانشگاه صنعتی شریف شد و این دانشگاه از اول مهر ۱۳۴۵ (۱۱ ماه بعد)، شروع به فعالیت کرد.

در سال ۱۳۴۶ ریاست دانشگاه ملّی (شهید بهشتی) را بر عهده گرفت.

بعد از انقلاب اسلامی، دکتر مجتهدی از ریاست مدرسه البرز کنار رفت و سال‌ها در جنوب فرانسه زندگی می‌کرد. دانشگاه صنعتی شریف در سال ۱۳۷۱ در مراسمی با حضور دکتر مجتهدی از زحمات ایشان تقدیر به عمل آورد.

دکتر مجتهدی در سن ۸۹ سالگی (خرداد ماه ۱۳۷۶) در شهر نیس فرانسه درگذشت و آرزو داشت بعد از مرگش در زادگاهش در لاهیجان دفن شود، ولی همسر فرانسوی اش چنین اجازه ای نداد و او به رغم وصیتش در شهر «نیس فرانسه» به خاک سپرده شد، جایی که حالا همسر و دخترش در کنارش آرمیده اند.

از سال ۱۳۸۷ قرار بود به همت شاگردان دکتر مجتهدی، بویژه تلاش‌های «استاد حسین محجوبی لاهیجانی» بنیاد پژوهشی البرز شگل گرفته و بنای یادبودی به پاس خدمات ارزنده علمی دکتر مجتهدی توسط این گروه در بام سبز لاهیجان ایجاد شود، اگرچه زمینی هم در بام سبز توسط یک خیر اهدا شده، اما هنوز این بنای یادبود ساخته نشده است.

پایان پیام/595

منبع: شبستان

کلیدواژه: مسجد هفته دفاع مقدس رژه نیروهای مسلح دفاع مقدس اردبیل کانون های فرهنگی هنری مساجد کانون های مساجد اربعین حسینی گراميداشت هفته دفاع مقدس استان همدان دبیرستان البرز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۲۱۱۵۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش دانشگاه علوم خانواده دانشگاه تهران به انتقادات از همکاری با همسر سید ابراهیم رئیسی: جمیله علم الهدی فقط برای هیات جذب اساتید دانشکده تازه تاسیس «علوم خانواده» انتخاب شده، نه کارگروه هیات جذب کل اساتید دانشگاه تهران

به گزارش جماران؛ روابط عمومی دانشگاه علوم خانواده دانشگاه تهران در واکنش به خبر خبرگزاری مهر نوشت: چند روز قبل خانم دکتر علم الهدی دبیر ستاد تعلیم و تربیت شورای انقلاب فرهنگی و هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی برای هیات جذب اساتید دانشکده تازه تاسیس علوم خانواده دانشگاه تهران در کنار سایر اساتید دارای صلاحیت این مهم انتخاب می شود. در عملیاتی روانی، انتصاب وی به عضویت در کارگروه هیات جذب کل اساتید دانشگاه تهران تعمیم می یابد و عملا دروغ بزرگ شکل می گیرد!

در پاسخ روابط عمومی دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران آمده است:

در پی انتشار هدفمند برخی اخبار در خصوص انتصابات صورت گرفته در دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران به استحضار عموم دانشگاهیان می‌رساند که دانشکده علوم خانواده با هدف تامین نیروی انسانی متخصص در راستای تحکیم بنیان خانواده، افزایش مشارکت اجتماعی، اقتصادی و سیاسی زنان، توجه به عرصه خانواده، جمعیت و سلامت آن، تولید دانش بومی، بازبینی و طراحی رشته‌های مرتبط به منظور کاهش چالش‌های این حوزه و بر اساس اصول حاکم بر قانون اساسی، منویات مقام معظم رهبری و سیاست‌های دولت مردمی شکل گرفته است. برای تحقق اهداف مذکور، شورای راهبردی دانشکده علوم خانواده تشکیل گردیده است که برخی از کارکردهای مورد انتظار این شورا عبارتند از:

• سیاستگذاری و نیازسنجی برای جذب هیات علمی دانشکده بر اساس سیاست‌ها و استانداردهای دانشگاه تهران؛

•  تعیین راهبردها برای متمرکزسازی و ایجاد پایگاه علمی، پژوهشی، تخصصی و همچنین اجرایی در راستای بهبود نقش‌پذیری خانواده در نظام اجتماعی در قالب نگرش خانواده به مثابه بنیان اجتماع.

• تجمیع میان رشتگی‌های موجود در حوزه مطالعات خانواده و رشته‌های مشابه

• زیست بوم‌سازی و توسعه چندبعدی فعالیت‌های مرتبط با خانواده، زنان و جمعیت

• توسعه مطالعات میان رشتگی با هدف قرار دادن محور سلامت خانواده از منظرهای سلامت اجتماعی، سلامت جسمی، روحی، معنوی و فکری

• طراحی الگوهای علمی و نهادهای پژوهشی برای توسعه و ارتقای شاخص‌های رفاه اجتماعی بر پایه و محوریت خانواده

• تقویت مشارکت اجتماعی خانواده محور و زنان در مواردی همچون نوآوری، کارآفرینی، اقتصاد خانواده محور و کارآفرینی مبتنی بر مشارکت خانواده

• طراحی سازوکارها و برنامه‌ها به‌منظور مشارکت فعال و پویا در حوزه مسائل و چالش‌های مرتبط با خانواده

• طراحی سازوکارهای عملیاتی به‌منظور پرورش و ارتقای شایستگی‌های پژوهشگران کوشا در حوزه خانواده  

شورای راهبردی دانشکده علوم خانواده مرکب از اعضایی با شخصیت حقوقی و حقیقی است که برخی از اعضای حقوقی آن عبارتند از:

معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده یا نماینده تام‌الاختیار (خانم دکتر انسیه خزعلی)

دبیر ستاد تعلیم و تربیت شورای عالی انقلاب فرهنگی یا نماینده تام‌الاختیار (خانم دکتر جمیله علم الهدی)

دبیر ستاد خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی یا نماینده تام‌الاختیار (خانم دکتر فهیمه فرهمندپور)

مشاور امور زنان و خانواده وزیر علوم، تحقیقات و فناوری (خانم دکتر فخرالسادات نصیری)

مشاور امور زنان و خانواده رئیس دانشگاه تهران (خانم دکتر فاطمه یزدیان)

علاوه بر شخصیت‌های حقوقی مذکور، برخی شخصیت‌های علمی و دانشگاهی فعال در حوزه زنان و خانواده از دانشگاه تهران و سایر دانشگاه‌های ایران و جهان نیز عضو حقیقی شورای راهبردی دانشکده علوم خانواده هستند که توسط رئیس دانشگاه تهران منصوب شده و یا خواهند شد.

همچنین دانشکده علوم خانواده به منظور تحقق مطالبه رئیس محترم دانشگاه تهران جهت ایفای نقش محوری در زمینه فعالیت‌های علمی، تحقیقاتی و حل مسایل حوزه زنان و خانواده در کشور، علاوه بر جذب اعضای هیات علمی جوان، از ظرفیت استادان پیشکسوت و برجسته دانشگاه‌های مختلف که دارای تخصص‌های مرتبط با رشته‌ها و گروه‌های آموزشی این دانشکده هستند، به صورت استاد وابسته بهره خواهد برد.

دیگر خبرها

  • واکنش دانشگاه علوم خانواده دانشگاه تهران به انتقادات از همکاری با همسر سید ابراهیم رئیسی: جمیله علم الهدی فقط برای هیات جذب اساتید دانشکده تازه تاسیس «علوم خانواده» انتخاب شده، نه کارگروه هیات جذب کل اساتید دانشگاه تهران
  • (عکس) دبیرستان دخترانه در تهران ۹۰ سال پیش
  • پاسخ به حاشیه‌سازی‌ها پیرامون انتصابات در دانشکده علوم خانواده
  • جهاددانشگاهی؛ حلقه میانی پیوند صنعت و دانشگاه
  • نجات جان ۶ بیمار با اهدای اعضای بیمار ۴۴ ساله مشهدی
  • اهدای عضو بیمار مشهدی نجات‌ بخش جان ۶ بیمار
  • اعضای بیمار مرگ مغزی به ۶ نفر در مشهد اهدا شد
  • اهدای عضو بیمار مشهدی نجات‌بخش جان ۶ بیمار
  • افتتاح نخستین دانشکده علوم خانواده ایران در دانشگاه تهران
  • افتتاح اولین دانشکده علوم خانواده ایران در دانشگاه تهران